Routebeschrijving Vaste MTB-route

Plaats: Anloo
Lengte van de route: De route heeft een lengte van bijna 39 kilometer.
Markering: De route is gemarkeerd met houten palen met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). Er is een verbindingsroute (nabij Eext) met de mountainbikeroute in Gieten/Borger. Deze verbindingsroute is voorzien van een zwarte markering. Op het Balloërveld is met een zwarte markering een mogelijke routeverkorting aangegeven.
Startlocatie: Je kunt de route starten op diverse punten langs de route, onder andere in Anloo, Balloo en Eext. Op deze punten zijn ook parkeergelegenheden.
Bij de startplaatsen vind je duidelijke informatieborden.
Omgeving: De route is gelegen in het noordelijke deel van de provincie Drenthe. Het is de routebouwers gelukt hier een afwisselende bijna 39 kilometer lange route te realiseren.
Deze route gaat onder meer langs Boswachterij Anloo en over het Balloërveld. Langs de route tref je grafheuvels aan. Deze heuvels zijn beschermde archeologische monumenten. Behandel deze met respect.
Aard van de route: Je kunt de route oppikken in Balloo. De route bestaat voor 2/3 deel uit zandwegen en single tracks en voor 1/3 uit verharde wegen en half-verharde wegen. Er zijn weinig heuvels langs de route en de route gaat over het algemeen over brede paden.
Vanuit Balloo fiets je over landweggetjes waar je lekker veel vaart kan maken richting Loon. In Loon ga je meteen weer het dorp uit en vervolg je de route over landweggetjes naar Taarlo. Met een grote boog fiets je dan om Taarlo heen om uiteindelijk weer richting het Balloërveld te fietsen over of langs een stuk fietspad van ongeveer een kilometer. Vervolgens kruis je de weg en vervolg je de route door het Balloërveld, waar het behoorlijk zwaar trappen is door het mulle zand. Na het mulle zand op dit heideveld gaat de route door naar Gasteren, waar je wederom weer met een boog omheen fietst en waar het behoorlijk drassig kan zijn. Dan kom je uiteindelijk midden in Gasteren uit en sla je linksaf de openbare weg op, waarna je net buiten Gasteren rechtsaf gaat, over een onverhard pad langs het Ubinksbos en aansluitend over een singletrack door een boswal en over onverharde paden richting Anloo, waar je een stukje door de dorpskern fietst. Dan heb je er al ruim 20 kilometer opzitten. Na Anloo vervolg je je weg richting Eext, hier fiets je door een prachtig stuk bos. Na dit bos vind je ook weer een opstapplaats. Vervolgens gaat de route weer met een boog om Eext heen en ga je tussen de weilanden door over landweggetjes en asfaltwegen richting Anderen. Waar je bij Anderen weer met een boog om het dorp heengaat over weer landweggetjes. En na een tijdje kom je terecht op een route waar vroeger de trein langs ging van Assen naar Stadskanaal. Daarna ga je rechtsaf richting Balloo en kom je over weer landweggetjes en een gedeelte Balloërveld weer bij het beginpunt uit.
Email: vasteroute@kamrad.nl
Info: Recreatieschap Drenthe (0521-593210)
Extra: Routefolders zijn te verkrijgen bij de Tourist Info punten (TIP’s) in Drenthe.
Onduidelijkheden in de route door het ontbreken van routeborden, kunnen worden doorgegeven aan het Recreatieschap Drenthe te Diever (0521-593210) of bij TFC ’t Kamrad (Assen) via email: vasteroute@kamrad.nl

De startcoördinaten (Balloo) zijn: N53.000468 / E6.635655.

Share