Beginnen met fietsen? ’t Kamrad helpt je op weg!

Fietsen is een van de meest populaire sporten in Nederland. Heerlijk een rondje in de buitenlucht met medefietsers of gewoon alleen. Ook in Drenthe zijn er vele groepen die regelmatig een rondje maken. Toch kun je als beginnende fietser veel vragen hebben. Welk materiaal heb ik nodig, kan ik wel met een groep mee trainen, hoe hard moet ik nu precies fietsen…

Bij TFC ’t Kamrad bieden we nu een speciaal pakket voor de beginnende fietser!

De voordelen van een lidmaatschap van Toerfietsclub ‘t Kamrad op een rij:

 • Gezellig samen fietsen en je passie delen met anderen in een gezellige sfeer en met groepen van je eigen conditie en/of ervaringsniveau. Met een vereniging leer je veilig fietsen in een groep.
 • Stok achter de deur. Vind je het moeilijk om regelmatig te sporten? Samen gaat het makkelijker!
 • Je leert technisch beter fietsen en krijgt veel kennis over training en materiaal.
 • Gratis ontvangst van Fiets Sport Magazine waarin o.a. alle evenementen  van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) vermeld staan.
 • De mogelijkheid om samen met andere leden deel te nemen aan tochten die door andere verenigingen  worden georganiseerd. Korting bij deelname aan deze evenementen.
 • Elke week het Kamradnieuws. Een gratis (digitaal) nieuwsbulletin die je op de hoogte houdt van de activiteiten van de fietsclub. Voor de meest actuele informatie wordt ook gebruik gemaakt van de website ⦁    www.kamrad.nu en de social media (Facebook, Twitter).
 • Een (in lidmaatschap opgenomen) unieke  “allrisk” verzekering (schade aan fiets en fietskleding als gevolg van een ongeval) tot € 1.000,= en een rechtsbijstandverzekering ( verhoging van verzekerde bedrag is mogelijk). Meer informatie hierover vindt u op de website van de NTFU. Voor meer info over nog veel meer andere voordelen van een NTFU-lidmaatschap, zie  http://www.ntfu.nl/NTFUvoorjou/Voordeel.aspx .
 • Gratis ontvangst (6x  per jaar) van het Fiets Sport Magazine van de NTFU. Een blad boordevol informatie over fietsen, techniek, kleding, training, vakantie, medische adviezen enz.
 • Aanbod van clubkleding tegen zeer aantrekkelijke prijzen.
 • Aanbod van verschillende themabijeenkomsten, trainingen of tochten en voorlichtingen gericht op fietsen, georganiseerd door ’t Kamrad.

Over ‘t Kamrad
TFC ’t Kamrad is een toerfietsclub uit Assen die sinds 1982 bestaat. Het is een actieve vereniging die regelmatig (fiets-)activiteiten organiseert. Wekelijks zijn er groepen die op verschillende niveaus zowel op de racefiets als op de mountainbike verschillende afstanden fietsen door het prachtige Drentse landschap. Daarnaast zijn er regelmatig thema-avonden en leuke clubactiviteiten (zie onder).

Start to Bike
Voor dit programma richt ’t Kamrad zich op beginnende fietsers. Beginnende fietser kan iedereen zijn die graag meer in groepsverband wil fietsen op zijn of haar eigen niveau. De beginnende fietser kan meedoen aan het “Start to Bike” programma. Dit programma wordt aangeboden voor nieuwe leden.

Een speciaal aanbod vanuit TFC ’t Kamrad gericht op de beginnende fietser:

 1. Het volgen van 3 lessen fietstechniek in de praktijk. In drie lessen leer je (buiten) meer over fietstechnieken en vertrouwen krijgen in je eigen fiets; remmen en schakelen, sturen en bochten, klimmen en dalen
 2. Het ondergaan van een healthcheck en fittest bij Paramedics Sport & Leefstijlcentrum in Assen. Daarbij wordt o.a. je lengte, gewicht, vetpercentage, bloeddruk en conditieniveau  gemeten met advies voor trainingszones..
 3. Het volgen van een spinningles (indoor cycling) met voorafgaand een les core-training bij Paramedics in Assen. Spinning is een manier om de winter door te komen en op een veilige manier kennis te maken met fietsen in verschillende intensiteiten. Core-training is ook voor fietsers belangrijk voor een goede stabiliteit en krachtontwikkeling van de buik en rug. Een sterke core kan blessures helpen voorkomen. Deze les wordt aangeboden in de periode oktober tot april.
 4. Het volgen van een sleutelcursus bij een vakkundige fietsenmaker die je o.a. leert hoe je jouw band vervangt of ketting repareert. Ook leer je hoe je de fiets onderhoudt en zelf eenvoudige reparaties kunt uitvoeren.
 5. Verder vertellen we je alles wat je wilt weten over gezonde voeding en/of in relatie met het fietsen.
 6. Bij klachten of blessures kun je gratis terecht bij een fysiotherapeut van Paramedics in Assen tijdens het inloopspreekuur.

Vrouwenfietsen
’t Kamrad wil zich ook  op het vrouwenwielrennen gaan richten. Het vrouwenwielrennen is populair in Nederland, steeds meer clubs hebben aparte activiteiten voor fietsende vrouwen. Uit ledenonderzoeken blijkt dat vrouwen graag in groepsverband willen fietsen en dat ze over het algemeen wat minder prestatiedrang hebben dan de mannen.  Er wordt wel sportief gefietst maar de gemiddelde snelheid ligt vaak net iets lager dan bij de mannen. Het samen sportief fietsen is gezellig, je hebt een stok achter de deur en het levert je veel op. Je komt op de mooiste plekjes van Drenthe, de conditie verbetert, de kracht neemt toe en je zit beter in je vel.

’t Kamrad wil voor het damesfietsen  een passend aanbod creëren. Op de woensdagmiddag en de vrijdagmorgen (evt. zaterdagmorgen) zullen er één of twee damesgroepen van start gaan onder leiding van ervaren dames teamcaptains.  In onderling overleg zal de snelheid en afstand bepaald worden.
Wie nog geen ervaring heeft in het (groeps-)wielrennen raden we deelname aan het speciale aanbod voor beginnende fietser van `t Kamrad aan. Voor wie belangstelling heeft kan met ons mee toewerken  naar een gezamenlijk doel,  de Merentocht fietsen in september. Daarbij is  keuze uit diverse afstanden. Bij voldoende belangstelling zullen de  voorbereidingen op deze tocht  mede  ondersteund worden door Paramedics met persoonlijke en/of groepsadviezen.

Clubactiviteiten 2016

 • Samen fietsen
  Kernactiviteit van onze vereniging is het gezamenlijke fietsen. Dat zullen we ook in 2016 weer op verschillende manieren gaan organiseren voor onze leden.
 • Rode Diesel: (Race)
  Zodra “ de zomertijd” ingaat, gaat de Rode Diesel weer om 18.30 van start vanaf het Wielerhome aan de Stadsbroek in Assen. Iedere dinsdagavond wordt er onder leiding van een wegkaptein gefietst. We rijden in verschillende groepen met allemaal een andere maximale snelheid zodat er voor ieder niveau een groep is.  De tochten zijn – afhankelijk van de tijd van het jaar – 40/80 km lang.
 • Zwarte Diesel (ATB)
  De Zwarte Diesel gaat vanaf 1 oktober tot 1 april iedere zondagmorgen op pad. Wekelijks wordt er om 9.30 uur vertrokken vanaf de brink in Loon, waarna gezamenlijk  tochten van ongeveer 40 km door de prachtige Drentse natuur worden gefietst. Op basis van snelheid wordt de groep veelal gesplitst, zodat met elke deelnemer rekening wordt gehouden onder het motto “samen uit, samen thuis”. Zodra de (zomer)tijd het toe laat, verlaat de Zwarte Diesel de zondagmorgen en gaat deze op pad op de donderdagavond. We vertrekken dan om 18.30 uur en fietsen ongeveer 35 km.
 • Duistere Diesel (ATB)
  Ook dit jaar wordt er weer in het donker gefietst. In de maanden januari tot maart en oktober tot december start er nagenoeg iedere dinsdagavond om 18.30 uur een Duistere Diesel. Er wordt dan met verlichting gereden. De route van gemiddeld 25 km, wordt over het algemeen over gemakkelijk (geen singletrack) te berijden paden (soms verhard, soms zandpaden) verreden.  Over het algemeen zit je bij deelname om 20.00 uur weer thuis achter de koffie.
 • Clubtoertochten (Race)
  We organiseren  maandelijks een clubtocht bedoeld voor leden.
  We bieden de leden twee afstanden aan nl. een tocht van ongeveer 75 km en een tocht van ongeveer 120 km onder begeleiding .
  Onder begeleiding van wegkapiteins genieten we van een mooie tocht. Ook hier geldt “samen uit, samen thuis”.
  Onderweg is er vaak een koffiestop.
 • Intervaltraining
  Dit betreft een serie van 8 trainingen op een vast parcours van iets meer dan een kilometer. Er worden verschillende soorten intervaltrainingen gedaan, ieder kan de training doen op zijn/haar eigen niveau.
  De data voor 2016 zijn: 3-10-16 april duurtraining en 21 april t/m 19 mei op de donderdag avond intervaltraining.
  De trainingen (duur 1 uur) worden gegeven door een gediplomeerd trainer.
  Locatie: verkeersluwe wegen aan de rand van de wijk Marsdijk in Assen.
 • Spinning en Core-training
  Vanaf 1 oktober nemen we met een grote groep van het Kamrad deel  aan spinning (indoor cycling) met voorafgaand een les core-training bij Paramedics in Assen.

Activiteitencommissie
Binnen onze fietsclub bestaat een zeer actieve activiteitencommissie. Het door hen opgestelde jaarplan voor 2016 ziet er als volgt uit:

 • In mei fietsen in Gelderland i.v.m. de Giro d’Italia. Start  Giro toertocht 1 mei in Apeldoorn, Arnhem of Nijmegen.
 • Sleutelavonden bij Kramer Fietsservice in Appelscha.
 • ATB- en fietstocht (dikke banden) in Grolloo, opbrengst grotendeels voor Centrum Leven Met Kanker (CLMK), het team wat jaarlijks naar Alpe d’HuZes gaat.
 • ATB tocht Uithuizermeeden
 • Toertocht Tecklenburg 22 mei in combinatie met CLMK of een 2 daagse tocht te Willingen op de ATB
 • Voorlichtingsavond Fietskleding adviesavond in combi met Bio Racer.
 • Voorlichtingsavond Fietsen afstelling en houding.
 • Vrijwilligersmiddag: De Wachter Zuidlaren in combinatie met dinertocht.
 • Fietstocht op een Waddeneiland (tweedaagse op Terschelling): 10/11 september
 • Trainingen voor beginnende racefietser c.q. mountainbiker
 • Stimuleren vrouwen op de fiets.

Vragen en contact
Mocht je nog vragen hebben over ons aanbod, neem dan contact met ons op.
Contactpersoon Paramedics: T. Peek  info@paramedics.nl tel: (0592) 31 11 61
Contactpersoon ‘t Kamrad: H.Kuipers  henjkuipers@hetnet.nl: (0592) 37 24 49

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *